8 Ağustos 2019 Tarihinde Uluslararası Kardeş Okul Projesi Kapsamında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova ve Irak’tan Öğrencilere Bursa ve İstanbul’da “Türkiye’den Yedi Kıtaya” Uluslararası Yaz Eğitim Etkinlikleri Yapıldı.

Genel Müdürlüğümüzün himayelerinde Bursa’da Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi, Kırgızistan Teoloji Koleji ve Kosova’nın farklı şehirlerinden; İstanbul’da ise Irak’tan öğrenci gruplarına “Türkiye’den Yedi Kıtaya Uluslararası Yaz Eğitim Etkinlikleri” düzenlendi.
Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirilen etkinliklerde Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan gelen öğrenci ve öğretmenler, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi akademisyenleri ve okul öğretmenleri katıldı.
Kur’an-ı Kerim, Arapça, Hadis, Siyer-İslam Tarihi, Güncel Dini Meseleler, Çağdaş Dini Akımlar, Edebiyat-Türkçe, Osmanlıca derslerinin yer aldığı program Akademik Bilim Kurulu Başkanı Emekli Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Öcal tarafından koordine edildi.
Kosavalı Öğretmen ve Öğrencilere Matematik Eğitimi Verildi
Kosova Mamuşa, Mitroviça, Priştine ve Prizren’den gelen 53 soydaş öğrenci ve öğretmenden oluşan grup 29 Temmuz – 09 Ağustos 2019 tarihleri arasında Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Matematik, Fizik, Kimya, IQ Matematik, Bilişim ve Kodlama, Görsel Sanatlar, Değerler Eğitimi, Beden Eğitimi dersleri aldı. Program kapsamında Bursa Tarihi Mekânlar, Çanakkale ve İstanbul ziyaretleri gerçekleştirildi.
“Ülkemizin Eğitim Sistemi ve Din Öğretimi Modeli Dünyaya Örnek Olacak”
Programın kapanış törenine katılan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Abdülhalik Baş, uluslararası eğitim işbirliklerinin önemine dikkat çekti. “Bu gün burada alınan eğitimin meyveleri yıllar sonra ülkeler arası ilişkilerde, kardeşlik ve dostluk bağlarında görülecek. Türkiye’deki genelde eğitim sisteminin özelde ise din eğitiminin dünyaya bir model alacağına inanıyoruz. Bu modeli geliştirerek yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.” diye konuştu. Yapılan törenin ardından katılımcılara “Katılım Belgesi” verildi.
Irak Öğrenci Grubu İstanbul Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Ağırlandı.
Uluslararası yaz eğitim etkinlikleri kapsamında Irak Nuru’l-Hikme Vakfı öğrencileri Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde ağırlandı. 10 gün süren yaz eğitimi kapsamında Iraklı heyete Türkiye’deki din öğretimi, eğitimde uygulanan yöntemler, dil eğitiminin mahiyeti, Türkiye’nin tarihi kökenleri, Türkiye’nin din eğitimi tecrübesi ve tarihi konularında eğitimler verildi.
27 Kasım 2018 Tarihinde Türkiye-Tayland Diplomatik İlişkilerinin 60. Yılı Kapsamında “Sınırları Aşan Uluslararası Kardeş Okul Projesi” kapsamında Tayland Prince of Songkla Üniversitesi Fen Bilimleri Lisesi ile Protokol İmzalanarak Anlamlı Bir Kardeşlik Örneği Sergilendi.

Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülen “Sınırları Aşan Uluslararası Kardeş Okul Projesi” kapsamında Bursa Osmangazi Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi; 26-27 Kasım 2018 tarihlerinde, Tayland Prince of Songkla Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Fen Bilimleri Lisesinden 70 kişilik öğrenci ve öğretmen grubunu ağırladı.
Ziyarette Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinde yürütülmekte olan projeler ve okul bünyesinde gerçekleştirilen çalışmaların anlatıldığı sunumlar yapıldı. Taylandlı misafir öğrenciler; Tayland da dâhil 57 farklı ülkeden Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenim gören öğrencilerle beraber Fizik, Kimya, Biyoloji, Arapça, İngilizce, Görsel Sanatlar ve Kodlama atölyelerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak deney ve atölye çalışmalarına katıldı.
Türkiye-Tayland Diplomatik İlişkilerinin 60. Yılı
Okul idarecileri ve öğretmenleri ile yapılan karşılıklı iş birliklerinin ve “Sınırları Aşan Uluslararası Kardeş Okul Projesi”nin detaylarının konuşulduğu toplantıda Tayland Prince of Songkla Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Fen Bilimleri Lisesi Müdürü Dr. Yusuf Talek, Türkiye’deki din eğitiminin imam hatip lisesi modelinde başarılı bir şekilde yürütüldüğünü, benzer bir modelin uygulanması için yaklaşık kırk yıldır çaba sarf ettiğini, Allah’ın inayeti ile kendi ülkelerinde de böyle bir modeli kurabildiklerini ve bu modelin başarılı bir şekilde kendi okullarında da uygulanması için karşılıklı iş birlikleri ile bu modeli daha da geliştirmek istediklerini ifade etti. Bu bağlamda Türkiye’deki okulları, öğrencileri ile birlikte ziyaret etmek istediklerini, örnek uygulamaları paylaşmak ve iş birliği yapmak istediklerini belirtti. Tayland ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 60. yılının kutlandığı 2018 yılında böyle bir iş birliği yapmanın önemine vurgu yaptı.
“Sınırları Aşan Uluslararası Kardeş Okul Projesi” Protokolü
“Sınırları Aşan Uluslararası Kardeş Okul Projesi Protokolü” imza töreninde konuşan Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz, Türkiye’deki İmam Hatip Liselerinin kuruluş amaçları ve programlarından bahsederek İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren Müslümanların bilimsel gelişmelerin öncülüğünü yaptığını, Temel İslam Bilimleri ve diğer bilim dallarının imam hatip okullarında birlikte okutulduğunu ifade etti. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’i anlayabilmek ve asrın idrakine yansıtmak, medeniyetimizi ihya ve inşâ etmek için düşünce ve tefekkür faaliyetlerine, bilimsel ve teknik çalışmalara ihtiyaç duyulduğundan ve bu sebeple Kur’an’ı anlayabilmek için akademik eğitim ve Temel İslam Bilimleri eğitimini tek çatı altında birleştiren İmam Hatip Liselerinin önemine vurgu yaptı. Bu modelin Tayland Prince of Songkla Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Fen Bilimleri Lisesi’nde uygulandığını bilmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Yılmaz, İslam dünyası olarak çok büyük bir aile olduğumuzu ve buna benzer okullara çok ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Program; paylaşım ve iş birliği toplantılarının ardından şehrin önemli mekânlarının ziyaret edilmesi ile devam etti.
MEB 2023 Eğitim Vizyonu Belgesindeki Tespit ve Hedefe Katkı
Ziyaret ve okullar arasındaki kardeşlik uygulaması, MEB 2023 Eğitim Vizyonu’nda ifade edilen “Türk eğitim sistemi içinde telif bir model olarak imam hatip okullarının önemi ön plana çıkmakta, imam hatip okullarının millî bir model olarak başka ülkelere örnek olma potansiyelinin artması” hedefine katkı yapması açısından önem arz etmektedir.
4-7 Mayıs 2018 Tarihlerinde Bulgaristan’da Din Öğretimi Veren Ortaöğretim Kurumları Yönetici, Öğretmen ve Çalışanlarına “Sınırları Aşan Uluslararası Kardeş Okul Projesi” Kapsamında İstanbul’da Hizmetiçi Eğitim Programı Düzenlendi.

4-7 Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul-Zeytinburnu Şehit Tolga Ecebalın İmam Hatip Ortaokulunda, Bulgaristan’da din öğretimi veren ortaöğretim kurumlarının yönetici, öğretmen ve çalışanlarına hizmetiçi eğitim programı düzenlendi.
Hizmetiçi faaliyetine Bulgaristan-Mestanlı, Şumnu, Rusçuk ilçelerinde faaliyet gösteren Türkiye’deki Anadolu İmam Hatip Lisesi muadili okullarda görev yapan 25 bayan, 23’ü bay olmak üzere 48 kişi katıldı. Faaliyete Bulgaristan adına organize eden Bulgaristan Başmüftülük Eğitim Müdürü ve Müdür yardımcısı da katıldı. Bayan katılımcılar Şehit Tolga Ecebalın İmam Hatip Ortaokulu pansiyonunda, bay katılımcılar ise Zeytinburnu-Merkezefendi Anadolu İmam Hatip Lisesi pansiyonunda konakladılar.
Hizmetiçi programının 1. gününde Doç. Dr. Ömer Miraç YAMAN tarafından “Gençlerin Din Dilini Konuşmak”, Veli KARATAŞ tarafından “Eğitimin Kur’anî Temelleri”, Abdullah AÇIK tarfından 1Kur’an-ı Kerim’i Nasıl Öğrenelim?”, Abdulhalik BAŞ tarafından “İmam Hatip Ortaokulları ve Anadolu İmam Hatip Liseleri” konulu sunumlar gerçekleştirildi. Programın 2. Gününde Murat BÜYÜK tarafından “Okul Yönetimi, Eğitimde Yönetim-Öğretmen-Aile İşbirliği ve İletişimi”, Ayşe AK tarafından “Etkinlik Merkezli Din Öğretimi”, Muhammet YILMAZ tarafından “Etkili Öğretmenlik” ve Ahmet GÜNDÜZ tarafından “ Yurtdışındaki İmam Hatipler, Uluslararası AİHL ve Uluslararası Kardeş Okul Projesi” ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Programın sonunda tüm katılımcılara “Katılım Sertifikası” takdim edildi. Programın öğleden sonraki bölümlerinde İstanbul’un tarihi ve kültürel mekânlarına geziler düzenlendi. Boğaz Gezisi yapıldı.
Kosova Alauddin Medresesinden Öğretmen ve Öğrenciler 9-15 Ekim 2017 Tarihlerinde İstanbul ve Bursa’daki Kardeş Okullarıyla Buluştular.

Kosova-Priştine Alauddin Medresesi ile Prizren ve Gilan’daki şubelerinden 70’i kız, 90’ı erkek öğrenci ve 8’i öğretmen olmak üzere toplam 168 kişilik grup Uluslararası Kardeş Okul Projesi kapsamında 9-15 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul ve Bursa’da bulunan imam hatip liselerini ziyaret ettiler.
Misafir grup İstanbul’da Maltepe-Şehit Mustafa Kaymakçı Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Maltepe Şehit Osman Yılmaz Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde konakladılar. Ziyaretleri kapsamında kardeş okul ilişkisi tesis edilen İstanbul-Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, İstanbul-Fatih Uluslararası Fatih Sultan Anadolu İmam Hatip Lisesi, İstanbul-Pendik Uluslararası Pendik Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni ziyaret ederek ülkemizin din eğitiminde sahip olduğu tecrübeyi yerinde görerek bilgi alışverişinde bulundular.
Kosovalı misafir grup, kardeş okullarıyla bilgi, görgü ve tecrübe paylaşımından sonra Türkiye’deki imam hatip liseleri ile ilgili çalışmalarda bulunan, imam hatip liselerine destek veren çeşitli sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret ettiler.
Misafir öğrenci ve öğretmenlere İstanbul’da Maltepe-Şehit Mustafa Kaymakçı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Mustafa YILDIZ Türkiye’nin sahip olduğu din eğitimi tecrübesini aktardı. Ülkemizde din eğitimi ve öğretiminden sorumlu olan kurumlardan bahsederek Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün yeri ve öneminden bahisle Genel Müdürlüğü tanıtıcı bilgiler verdi.
İstanbul Maltepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Faik KAPTAN Kosovalı misafirlere konuşma yaparak onları Türkiye’de ağırlamaktan mutlu olduklarını ve ülkelerine dönerken ülkemiz ve imam hatip liseleriyle ilgili faydalı bilgi ve güzel anılarla dönme dileklerinde bulunarak gelen misafirlere kırtasiye paketi hediye etti. Misafirler İstanbul’da boğaz turu yaptı. Büyük ve Küçük Çamlıca ile Süleymaniye ve Sultan Ahmet Camiî’ni ziyaret ettiler.
Başbakan Yardımcısı Hakan ÇAVUŞOĞLU Öğrencilerle Buluştu
Misafir grup İstanbul programından sonra Bursa’ya geçti. Bursa’da Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde konakladılar. Kardeş okulları arasında bilgi, görgü ve tecrübe paylaşımında bulunarak Bursa’nın tarihi ve kültürel mekânlarını ziyaret ettiler. Misafirlerin Bursa Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki programa, Bursa Milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Hakan ÇAVUŞOĞLU da onurlandırdı. Bakanımız misafirlere Türkiye’nin dünya üzerinde sahip olduğu gücünü ve kuvvetini hatırlatarak Türkiye ile Kosova’daki okullar arasında işbirliği ve tecrübe paylaşımının önemine vurgu yaptı.
Misafir grubunu temsilen Alauddin Medresesi öğretmenlerinden Samir AHMETİ kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı son derece memnun olduklarını ve Türkiye’nin büyüklüğünü ve gücünü bizzat müşahede ettiklerini söyleyerek Türkiye’nin sahip olduğu bu tecrübeden her zaman yararlanmak istediklerini ifade etti.
Misafir öğrenci ve öğretmen grubun kız öğrencileri Cumartesi günü, erkek öğrenci grubu ise Pazar günü büyük bir memnuniyetle ülkelerine döndüler. Program; Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Ahmet GÜNDÜZ, Kadıköy Kalamış Şehit Murat Özyılmaz İlkokulu Müdürü Halil İbrahim KOLANCI, Maltepe Şehit Mustafa Kaymakçı Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Şahmettin BALAHORLU ve Bursa Osmangazi Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet TÜRKMEN’in koordinasyonu ve katkılarıyla gerçekleşti.